woensdag, juli 6Nieuws dat er toe doet!
Shadow

Sneakerliefhebber Florian heeft meer dan 150 paar Air Max 1

Florian Kapias is diehard sneakerliefhebber en verzamelaar. Vooral het model Nike Air Max 1 komt veel terug in zijn collectie, hij bezit meer dan 150 paar van deze populaire schoen. Zo’n 27.000 mensen volgen Florian op zijn Instagram @am1_kapi1983, waar hij foto’s van zijn verzameling deelt met de rest van de wereld.

Voor Florian is de Air Max 1 veruit het beste sneakermodel dat ooit is gemaakt, het model steekt voor hem met kop en schouder boven de rest uit. ‘’Ik ben niet de enige die daar zo over denkt, gezien het model sinds 1987 op de markt is en nog steeds meedoet in de sneakergame. Het is tijdloos, makkelijk te combineren en biedt comfort’’, vertelt hij.
Vanaf de brugklas begon Florian zich te interesseren in sneakers, in 2005 ontdekte hij het Air Max 1 model. ‘’Ik was wekelijkse klant bij een sneakerwinkel, om te kijken of er iets nieuws was. Als je de eigenaar kende, mocht je ‘stiekem’ in een boekje kijken welke sneakers er binnenkort zouden uitkomen. Als er in de Verenigde Staten of Azië een exclusief paartje uitkwam, moest je eBay afstruinen om de juiste maat te vinden of op zoek naar een website die wel naar Europa wilde verzenden.’’


Facebookgroepen en Sneakercommunities

Tegenwoordig is de sneakerwereld heel anders, geeft Florian aan. ‘’Internet speelt een veel grotere rol. Er worden raffles georganiseerd in plaats van dat je een bezoekje brengt aan de winkel. Ook bestaan er veel facebookgroepen en zijn er complete sneakercommunities ontstaan. Een schoen wordt op die online plekken helemaal ‘opgehypet’ voor de release, dit zorgt ervoor dat veel mensen een paartje willen bemachtigen’’, legt hij uit.

De veranderingen binnen de sneakerwereld zorgen ervoor dat ook niet-sneakerliefhebbers proberen hun graantje mee te pikken, vertelt Florian. ‘’Sommigen zien sneakers als een investering. Zelf zou ik het niet zo noemen, maar gezien de trend van de afgelopen jaren ben ik wel gemakkelijker schoenen gaan kopen. De schoen behoudt zijn waarde of stijgt in sommige gevallen zelfs in waarde. Het is in principe nooit weggegooid geld, maar dan moet je ze uiteraard wel met een beetje liefde behandelen.’’ Momenteel is het meest waardevolle paar sneakers dat Florian bezit de Nike Air Max 97/1 x Sean Wotherspoon (retailprijs €150). ‘’Deze zit nog nieuw in de doos en zou voor €1000 of wat een ‘gek’ ervoor geeft kunnen weggaan. Zelf heb ik maximaal €300 over voor een paartje’’, zegt Florian.

Via raffles of resellers komt hij aan zijn sneakers. Via zijn instagrampagina komt hij veel in contact met andere liefhebbers, hierdoor is het gemakkelijker om aan een paar te komen. ‘’Maar in principe is overal wel aan te komen, als je er maar voor betaalt. Ook de prijzen zijn in verloop der jaren meerdere malen over de kop gegaan. Waar ik in 2006 voor de retailprijs een Nike Air Max 1 Animal Pack op eBay vond, betaal je nu bij een dergelijke release via een reseller al 2 á 3 keer de verkoopprijs. Toch blijven exclusieve sneakers aantrekkelijk. Ik hou ervan om een ‘fresh’ paar schoenen aan te hebben. Het voelt goed en het is leuk om reacties op je schoenen te krijgen’’, aldus Florian.

Sneakerverzameling als dagtaak

De sneakerverzamelaar is dagelijks met zijn passie bezig: instagrammen, sneakerpagina’s in de gaten houden en af en toe een fotootje schieten. ‘’Maar ik zie het ook gewoon als ontspanning. Naast werken, het dagelijkse leven, een vrouw en twee dochters is dit even een moment voor mijzelf.’’

Share this

Geef een antwoord