woensdag, juli 6Nieuws dat er toe doet!
Shadow

De echte waarde van sneakers: van fabriek naar winkel

Hoeveel zijn een paar sneakers nu eigenlijk echt waard? Veel factoren spelen een grote rol in de waardebepaling, maar uiteindelijk begint dat allemaal voor sneakers in de fabriek. Om dus een goed beeld te krijgen van wat de waarde van sneakers is, moet er gekeken worden naar de productie. Wat speelt er rondom de fabrieken van Nike?

De waarde van sneakers stijgt in het verkoopproces en dit is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. De productiekosten van een schoen van Nike is vergeleken met de consumentenprijs al een lager cijfer. De waarde van een paar sneakers stijgt per stapje in het proces. Zo kosten sneakers van $100 rond de $22 om te produceren. Hier komen natuurlijk nog meer kosten bij kijken zoals de invoerkosten, verzekering, transportkosten en belasting.

De sneakers worden in grote getalen vervoerd van de fabriek naar het land van distributie, bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Nike heeft voor hun schoenenproductie maar liefst 112 fabrieken in twaalf verschillende landen. De drie grootste zijn gevestigd in Vietnam, China en Indonesië. De fabriek in Vietnam produceert grofweg 49% van alle schoenen voor Nike.

Sneakers in de winkels
Van de fabrieken verschepen de sneakers naar het land waar deze gedistribueerd zullen worden. Verschillende winkels kopen de sneakers in variërende hoeveelheden in, afhankelijk van de populariteit van het specifieke paartje. Het onderzoek van Solereview wijst uit dat winkelketen, zoals Footlocker, $50 betalen voor een sneaker die voor $100 verkocht zal worden.

Hierbij komen nog andere kosten bij kijken als de inkomstenbelasting en eventuele kortingen. De winkel zal dan uiteindelijk $6 overhouden als winst voor een sneaker van $100. Uiteraard zijn er prijsverschillen die afhankelijk zijn van het type, merk en de oplage.

Share this

Geef een antwoord