vrijdag, augustus 19Nieuws dat er toe doet!
Shadow

24/7 is de plek waar skaten en sneakers al jaren samenkomen

Andor van den Boom is eigenaar van 24/7 Store, een skateshop gelegen in hartje Nijmegen. Volgend jaar bestaat de winkel al 20 jaar. De shop is in die jaren uitgegroeid tot een zeer geliefde plek voor skate- en sneakerliefhebbers.

Het succes van 24/7 is volgens Andor te danken aan de exclusiviteit, het verstand van skateboarden en de persoonlijke benadering richting hun klanten. De werknemers delen dezelfde passie als de klanten. “We zijn authentiek en dat voelen de mensen. Daarin onderscheiden we ons van grotere ketens.” De winkel opende zijn deuren in 2002. In het begin lag de focus voornamelijk op skateboards, maar al snel kwamen daar ook kleding en schoenen bij. Toen ontstond de mix tussen de skatewereld en de sneakerwereld. 

Zelf skate Andor al vanaf zijn dertiende. Zijn passie voor sneakers ontstond mede daardoor. Door het skaten slijten je schoenen heel snel en dat zorgde er voor dat hij iedere maand nieuwe schoenen nodig had. Op een gegeven moment hanteerde hij ‘een paartje om te skaten en een om mee te chillen’. De schoenen die bij 24/7 in de winkel liggen zijn voornamelijk op het skaten gericht. Zo verkopen ze veel uit de skateboardlijn van Nike en Adidas. Maar het zijn niet alleen skaters die naar de Nijmeegse skateboardshop komen. “Onze klantenkring is heel breed. Naast skateboarders komen er ook veel studenten en muziekliefhebbers. Het zijn voornamelijk mensen die opzoek zijn naar iets exclusievers”, vertelt Andor.

Steeds meer liefhebbers

De sneakerscene blijft groeien, dat ziet Andor ook in zijn winkel. Dat geldt zowel voor het aanbod als voor de liefhebbers. “Door social media wordt alles gehypet. Als je ziet hoe de Nike SB Dunk-modellen het momenteel doen, dat is echt gekkenhuis. Vooral met de Nike SB Dunk Ben & Jerry’s was het crazy. We moeten voortaan raffles houden omdat we anders de vraag niet aankunnen”, zegt Andor. Voorheen konden geïnteresseerden campen om een paartje te bemachtigen, vaak stonden klanten er al vanaf een dag voor de release. Maar door de huidige coronamaatregelen gaat dat niet omdat mensen dan te lang en te dichtbij elkaar staan.

Een bekend nadeel aan campen en raffles is dat je niet weet met welke instelling iemand de sneaker wil bemachtigen. “Wij hebben het liefste dat de schoen naar iemand gaat die ‘m echt met liefde gaat dragen. Ik gun het de liefhebbers veel meer dan de resellers. We proberen het wel te checken maar helemaal uitsluiten gaat natuurlijk niet. Als de situatie het weer toelaat, gaan we wel weer campen. Het is hartstikke gezellig.”

Groeiende skateboardscene

Naast een groeiende sneakerscene, wordt de Nederlandse skateboardscene ook steeds groter. “Een verschil met vroeger is dat er tegenwoordig veel meer naar buiten wordt gebracht. Vroeger filmden we onze trucs en dan kwam er na een lange tijd een film van een halfuur uit, nu wordt alles meteen gedeeld op Instagram. Maar in de kern draait het nog altijd om plezier hebben met je vrienden, trucs oefenen en de gezelligheid”, vertelt Andor. Vanuit meiden is er ook steeds meer interesse in skaten, ziet hij. “Zij willen ook sneakers en streetwear dragen. Het maakt voor hen niet uit dat de kleding origineel voor mannen is. Een oversized hoodie of t-shirt staat bij vrouwen ook tof. Jaren geleden was die drempel hoger, maar daar zijn we nu wel overheen.”

Ultieme sneaker

De skatewinkeleigenaar bezat zelf rond de 100 sneakers maar heeft dit inmiddels gehalveerd. “Qua skateschoen is het model Vans Half Cab mijn favoriet. Qua sneaker ga ik voor de Nike Air Max 180. Ik ben al wat ouder en heb de release in begin jaren 90 meegemaakt, dat was helemaal te gek toen. Die modellen draag ik beide erg graag.” Een droom van hem is om samen met Nike een eigen 24/7-Dunk te ontwerpen. In de toekomst wil Andor nog exclusievere schoenen op de wand, een eigen label en veel vette collabs doen.

24/7 Store is te vinden op Houtstraat 17 in Nijmegen.
Webshop: https://www.247store.nl/nl/

Share this

Geef een antwoord